Zeebrugge in WOI en WOII

De hele provincie West-Vlaanderen transformeerde in een strijdperk tijdens de gruwelijke oorlogsjaren van WO I, maar badplaats Zeebrugge was het decor van een zeer bijzondere episode.

De mislukte slag bij Passchendaele zorgde voor nieuwe inzichten en tactieken in de oorlogsvoering. De oude gedachte om op een breed front aan te vallen bleek niet succesvol. Zeebrugge heeft Haig nooit bereikt, maar de uitputtingsslag zorgde wel voor nieuwe inzichten in de oorlogstactiek.

De raid op Zeebrugge en Oostende komt uitvoerig aan bod.. In de nacht van 22 op 23 april 1918 voer een Britse vloot van 168 schepen en 1800 soldaten naar Zeebrugge. Hun missie? De haven blokkeren en zo de Duitse duikboten verhinderen nog langer uit te varen. Ondanks de goed uitgekiende plannen van admiraal Keyes mislukte de aanval, net als deze in Oostende, in dezelfde nacht uitgevoerd. 200 Britse mariniers lieten bij deze raid het leven, en de haven bleef tot het einde van de oorlog één van de Duitse uitvalbasissen.

Op verschillende locaties in Zeebrugge evoceren we deze raid en brengen de hoofdrolspelers terug tot leven. We schetsen de bezetting van Zeebrugge en de havenactiviteiten tijdens WO I. Heel wat bezienswaardigheden en monumenten herdenken deze aanval. Kennen jullie de Britse begraafplaats waar ook Duitse soldaten liggen en hun verhaal? Maar Zeebrugge speelde ook een rol in WOII, dat zal duidelijk worden in deze wandeling!

Reserveren via info@littoralis.be.