Wenduine, de prinses der Vlaamse badsteden

Pal op het middelpunt tussen Blankenberge en Oostende, vinden we Wenduine. De ‘Prinses van de Vlaamse badsteden’, die naast honderden begroeide duinen ook vele geheimen herbergt.

Wenduine is al mensheugenis een vissersdorp geweest. Reeds in de Gallo-Romeinse periode waren hier al een aantal visserskernen te vinden, en die versmolten in latere tijden samen tot een hechte vissersgemeenschap. Eeuwenlang werd hier gevist en zeehandel gedreven, in voor- en tegenspoed. In 1378 bezat Wenduine een vloot van maar liefst 43 boten, wat haar een van de grotere visserskernen aan de kust maakte. Doch, aan de 16de eeuw kwam een eind aan deze mooie traditie, en in de eeuwen erna werd Wenduine een kleine, geïsoleerde gemeenschap.

Einde verhaal voor Wenduine? Dat is buiten de komst van de stoomtram gerekend, die de ingedommelde gemeenschap verbond met grotere kernen als Oostende en Blankenberge. In geen tijd werd Wenduine een fiere badplaats, met huisjes in cottage-stijl, waar dagjestoeristen tot op de dag van vandaag prachtige duinen aantreffen. Onze gids neemt u mee naar de kleine hoekjes van de Wenduinse geschiedenis, met prachtige verhalen over vergeten vissersgewoonten, kapers en een verdwaalde zeemeermin.

Reservatie via info@littoralis.be