Het schilderachtige witte dorp Lissewege en zijn bijzondere figuren.

Op een steenworp van Brugge, kustgemeentes Zeebrugge, Blankenberge en Knokke-Heist, vinden we Lissewege, het klein dorpje met een grootse geschiedenis.

Hoewel het dorp nog geen 4.000 inwoners telt, kan Lissewege terugkijken op een bewogen geschiedenis en valt haar belang voor de omliggende streek niet te onderschatten. Hoe komt Lissewege aan zijn naam? Waar komen de financiële middelen vandaan om de kerk te financeren? Wat is de relatie met de vrijmetselaars? Kennen jullie de historische figuren van Walram Rombout, Willem van Saefetinghe, Jacob Reyvaert, Juliaan Vandepitte?

We bezoeken natuurlijk de tiendenschuur van de Abdij Ter Doest en schetsen u de cisterciënzers en hun gebieden die reikten tot in Zeeuws-Vlaanderen. Dit maar om aan te geven dat Lissewege niet zomaar een dorp van dertien in een dozijn is!

Vandaag de dag staat het plekje bekend als ‘het witte dorp’, en is het plekje een kunstenaarskolonie geworden voor schilders en bekende schrijvers. Dat hoeft geen verwondering te wekken: weinig dorpen hebben de tand des tijds zo goed verteerd als Lissewege. Onze gids troont u mee langs het kanaal en de vele kleine straatjes met haar verscholen verhalen. Wij twijfelen er niet aan dat u nog zal terugkeren bij het lichtfeest en de beeldenroute.
U kunt Lissewege per fiets of te voet bezoeken.

Reservatie via info@littoralis.be