De Haan: groene long aan de Belgische kust

Welkom in De Haan: het groene buitenbeentje aan de Belgische kust. Een gemeente die ook pas officieel zo werd genoemd vanaf 1976, toen Klemskerke, Vlissegem en Wenduine fusioneerden.

Aan het einde van de 19de eeuw kwam het kusttoerisme langzaamaan in een stroomversnelling. Een en ander had ook te maken met de aanleg van de tramlijn langs de verschillende kustgemeentes. Verscheidene toeristen en bezoekers leerden op die manier het groene gehucht ‘De Haan’ kennen, en plannen werden gemaakt om deze plek om te vormen tot een echte badplaats.

Een van de drijvende krachten hierachter was architect Edouard Colinet. Hij stichtte een sociëteit waarmee hij een groot deel van het gebied in concessie kreeg om het om te vormen in een villapark, waarbij het natuurschoon en de originele duinenstructuur zo intact mogelijk werd gehouden. Een cruciale naam bij de uitbouw van De Haan is urbanist Stübben, tevens adviseur van koning Léopold II, die in 1910 een urbanisatieplan uitvouwde voor De Haan.

Hierin werd gepleit voor de Anglo-Normandische bouwstijl, veel kronkelende laantjes en zo weinig mogelijk hoogbouw. Hoe dat er vandaag de dag uitziet, toont onze gids u graag. Sowieso is een bezoek aan De Haan altijd een gezond idee: nergens anders vindt u schonere lucht, de hoofdreden dat het gerenommeerde Zeepreventorium hier te vinden is.

Reservatie via info@littoralis.be