Architectenwandeling in Oostende

De Koningin der badsteden heeft haar geuzennaam zeker niet gestolen. Oostende heeft op architectonisch vlak alles: koninklijke gaanderijen, machtige Belle Epoque-gebouwen en moderne monumenten.

Rond de vorige eeuwwisseling transformeerde Oostende tot een van de meest mondaine badsteden ter wereld. De drijvende kracht hierachter? Leopold II, de steenrijke Belgische vorst die zich had voorgenomen van Oostende de ‘place to be’ te maken. Gaanderijen, de hippodroom, de koninklijke stallen: het zijn tot vandaag plekken die Oostende een uniek aura geven.

Het mag een klein mirakel heten dat deze bouwwerken de Tweede Wereldoorlog overleefden, aangezien de Duitsers een verwoeste stad achterlieten. Wederopbouw drong zich op, en in geen tijd werden nieuwe lanen, wijken, hotels en administratieve gebouwen opgetrokken. Onder meer het briljante Postgebouw van Eysselinck en de vele realisaties van architect Paul Felix dateren uit deze tijd van bouwwoede. Onze gids, gepokt, gemazeld en beslagen in de Oostendse architectuurgeschiedenis, doet het u met veel liefde uit de doeken.

Reservatie via info@littoralis.be